mulakan dengan

mulakan dengan

Friday, April 22, 2011

post 136~ Terima kasih untuk tips berguna

assalamualaikum dan salam sejahtera readers!

buat masa sekarang, aku nak berterima kasih kepada cik epal
sebab dia dah bagi tips2 yang sangat berguna tuna
nak tahu apa tips yang dia bagi?
meh sini kita pakat2 baca eh..
tips yang dia bagi ni, boleh je mana2 blogger nak baca..
tapi aku rasa, entry ni lebih dikhaskan untuk newbie(termasuk aku lah tu)
mekasih bebanyak taw!
after aku baca entry dia yang tu,
teus aku masuk ke blog design aku, then aku buang lagu fevret aku
aku baru je letak semalam..
(sebenarnya aku dah lama buang lagu, tapi semalam gatal tangan nak letak lagu..heehee)

before ni aku dah penah baca entry2 yang macam ni,
tapi aku lupa kat mana..(kalau tak silap kat blog cik elia kot)
kat entry tu ada lah aku terbaca kat orang2 komen..dia cakap,
"guna standard font macam arial or times new roman je sebab semua PC ada default font ni"

kalau dulu, aku degil,
baca entry2 macam gini, aku wat derk je..wat tak taw je
tapi sekarang aku dapat rasa macam mana perasaan pembaca2 blog
kalau dalam blog tu ada :
1. lagu/music-sesetengah blog tu asyik ulang lagu ynag sama je..boring kot

2. widget banyak terlampau- aku dulu pun penah buat. maklumlah budak baru nak up dalam dunia blogger, semua benda nak letak dalam blog,after tu aku sedar blog aku sangat3 berat untuk dibuka(sebab terlalu banyak widget). kalau internet macam cheetah tak pe lah jugak an, tapi kalau internet macam nenek ciput? hampeh orang nak menunggu buka blog.. ye tak?

3. tulisan pelik2- sesetengah blog yang aku singgah, ada yang tulisan entah apa2. menyakitkan mata aku je nak baca. kalau kena time aku jahat, terus je aku tekan 'X' kat hujung belah kanan tu..ngeh3(sejak bila kau baik pija? haahaa)

4. tulisan kecil- yang ni aku paling sakit hati, yang ni pun menyakitkan mata aku jugak. alih2 aku jugak yang kena kecil kan mata aku yang tak berape nak sepet ni kalau nak baca. -,-

5. tulisan kaler2- kalau bab2 tulisan kaler2 ni, aku pun penah buat jugak. tapi takde lah sampai terlampau banyak sampaikan semua kaler nak letak lam satu entry.(yang tu memang melampau! -.-) kalau setakat nak buat as pemisah/ perbezaan antara tajuk utama dengan huraian tu tak kisah la kan? and satu lagi kalau nak membezakan antara satu kisah dengan satu kisah yang lain..never mind lah kalau yang tu..takde lah kisah sangat..

6. bahasa entah ape2- tak semua faham bahasa yang kita tulis kalau kita taip dalam entry kita ikut suka hati kita. memang la blog tu kita yang punya, tapi sape yang nak baca? so, better gunakan bahasa standard.kalau guna bahasa singkatan yang common(orang biasa guna), takde lah orang kisah sangat.tapi kalau dah macam taip sms, memang melampau tambah2 lagi kalau pembaca blog tu tak paham apa yang penulis tu nak sampaikan.

yang ni aku nak tanya lah, sape2 boleh tolong jawabkan tak?
kalau antara entry yang ditulis secara penuh(cara penulisan nya)
(macam blog cik epal ngan blog jejari runcingand blog cik nathrah)
DAN
tulisan yang ditulis kat tengah2(macam entry2 aku ni)
apa perbezaan dia ek?
ada masalah tak kalau dengan cara penulisan yang ni?

p/s : kalau sape2 yang ada terasa ngan entry aku kali ni,
minta maaf bebanyak taw..tolong maaf kan aku ya!

Peace make me smiles (^_^)V

2 comments:

cik EPAL said...

hehehe sama sama =)

norshafiza mohd rosli said...

cepat betul cik epal komen..heehee
tengs sebab sudi singgah ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...